top of page

מהי היפנוזה?

יד מחזיקה שעון כיס שמתנדנד

היפנוזה הינו מצב בו אדם מנצל את יכולת הריכוז שלו, כדי להפנות את הקשב כלפי פנים. במצב של היפנוזה, אדם מרשה לעצמו, להפנות את מרב הקשב והמשאבים שמצויים בו, וזאת על מנת להביא לשינוי גופני או נפשי, כדי להיות בקשר יעיל יותר עם התת - מודע, או כדי לשפר את מערכת התקשורת בין המוח לגוף. כל מצב בו אנו מפנים את רוב הריכוז למטרה אחת, וכאילו 'מתעלמים' מיתר הדברים הסובבים הינו בעל מאפיינים של מצב היפנוטי. רובנו חשים חוויה דומה כשאנו מרשים לעצמנו לשקוע בסרט או ספר מרתקים, וכך מנתקים את עצמנו מהסביבה.

מי שולט במי?

בימנו ברור לחלוטין, כי כל היפנוזה היא היפנוזה עצמית. המוח, המודע, והתת מודע- הם ששולטים בכל הנעשה בגוף, החל פעילות פיסיולוגית וכלה בתפיסת חיים ומחשבות שונות. על כן רק המוח של המהופנט יכול להביא לשינוי. התהליך ההיפנוטי מנצל את יכולת השליטה העצמית על מנת להביא לשינוי. תפקידו של המהפנט דומה לתפקידו של מדריך או של מאמן: כמותם המהפנט מלמד שימוש בכלים ועוזר למטופל להוביל את עצמו לפתרון, אולם מי שמבצע את העבודה הוא המטופל בעצמו.

האם מדובר בטיפול קצר או ארוך?

יחסית לטיפולים שונים, הטיפול ההיפנוטי נחשב כטיפול קצר מועד. כמובן שאורך הטיפול תלוי במטרת הטיפול, באופי הבעיה בה מטפלים, וביכולתו של המטופל להיעזר בכלים ההפנוטים. עם זאת, לרוב לא מדובר בשיטה של 'זבנג! וגמרנו...', אלא בטיפול בן מספר מפגשים. ישנם טיפולים פסיכולוגיים בהם משתמשים בטכניקות היפנוטיות כחלק מטיפול דינאמי וארוך הנקרא היפנו-אנליזה.

למה זה טוב?

ההיפנוזה יכולה לשמש ככלי עזר טיפולי במגוון רב של בעיות, החל במחלות שסיבתן גופנית וכלה בהפרעות שמקורן בנפש. להלן רשימה של נושאים בהם אפשר להיעזר בתחומים: 

 

כאב: טיפול בכאב הן שמקורו גופני והן שסיבתו הראשונית היא לחץ ומתח. ניתן להשתמש בהיפנוזה כטיפול בכאב בין היתר בדברים הבאים: כאבי ראש; כווצי שרירים; טיפולים רפואיים הכרוכים בכאב (לידה, זריקות, אנדוסקופיה, קולונוסקופיה, החלפת תחבושות לחולים עם כוויות והתערבות ניתוחית). כמו כן ניתן להיעזר בהיפנוזה להפחתת כאבים כרוניים ממקורות שונים: כאבים אורתופדים (ככאבי גב); מחלות פרקים; מחלות של כלי הדם וסרטן.

 

חרדה: מתח נפשי הבא לידי ביטוי במיחושים גופניים כמו: "כדור בגרון", תחושת חנק, קשיי נשימה, קשיי בליעה, דופק מהיר ,דקירות בחזה, 'רעד פנימי', כאבי בטן ועוד.

 

פוביות: פחדים מדברים ספציפיים: חרדת בחינות; פחד מטיסות; ממעליות;ממקומות סגורים; מבעלי חיים; מטיפול שיניים וכו'.

שינוי הרגלים: כסיסת ציפורניים; מציצת אצבע; תלישת שער; תנועות בלתי רצונות (טיקים); אכילת יתר; עישון; הרטבת לילה; הפרעות בשינה וכו'.

שיפור התפקוד לאחר חוויה טראומטית: תחושות מתח וחרדה, הפרעות שינה או כל מצב טראומטי אחר לאחר חוויה קשה כגון: תאונות; פיגועים; נפגעי קרב וכו'.

טיפולי שיניים: התגברות על החרדה מטיפול השניים; הפחתת תחושת הכאב בזמן הטיפול; הפחתת ריור במהלך הטיפול ומחוץ לו; טיפול בחריקת שיניים; וברפלקס הקאה (gag-reflex) מוגבר.

 

מחלות גופניות המושפעות ממצב נפשי: למשל: יתר לחץ דם; אסתמה; תסמונת המעי הרגיש (כאבי בטן, שלשול, עצירות שסיבתם פסיכוגנית).

מחלות עור: יבלות, גרד; התקרחות אזורית (אלופציה אריאטה); פסואריאזיס; פריחות אלרגיות.

 

גינקולוגיה: הכנה ללידה ללא כאבים; הפרעות בווסת; עקרות פסיכוגנית; הפלות כרוניות. טיפול בשיבושים בתפקוד מיני (אצל נשים וגברים).

 

ניצול פוטינציאל אישי: ניתן להיעזר בהיפנוזה גם בתחומים רבים שלא לצורך טיפול רפואי, אלא לצורך שיפור תפקודים שונים. למשל לשיפור יכולת למידה וחידוד זיכרון (כמו מציאת חפץ אבוד); הגברת יצירתיות (משחק/ציור); שיפור תפקוד בספורט.
 

אם ברצונכם להתייעץ ולבדוק האם בעיה מתאימה לטיפול היפנוטי הינכם מוזמנים לשלוח שאלות בצור קשר ותענו בהקדם.

היכן ניתן למצוא מטפלים?

כאשר מחפשים מטפל, חשוב מאד לבחור אדם שקיבל הכשרה מקצועית בתחום הרלוונטי (רופא - לבעיות רפואיות, רופא שיניים - לבעיות בתחום הדנטלי ופסיכולוג לבעיות בתחום הנפשי), ולוודא כי אותו מטפל הוא בעל רשיון לעסוק בהיפנוזה ממשרד הבריאות.

ניתן לאתר מטפלים מורשים באלפון המטפלים שבאתר.

האם ניתן לגרום למישהו לעשות משהו בניגוד לרצונו?

בשום פנים ואופן לא! לעולם לא יוכל לקרות מצב בו אדם הנמצא בהיפנוזה יעשה או יאמר דבר מה שלא התכוון לעשות, או להגיד במצב שאינו היפנוטי. מכיוון שההיפנוזה היא ניצול יעיל של יכולת השליטה העצמית והגברתה, לא יתכן שבתהליך זה יתרחש דבר המנוגד לרצונו של המטופל או לתפיסת העולם שלו. המטופל לא יגלה סודות, שלא התכוון לגלות, ולא יבצע פעולות שלא היה מבצע, מחוץ לתהליך ההיפנוזה.

האם היפנוזה היא איבוד הכרה? האם היא שינה?

היפנוזה אינה מצב של שינה וגם לא של איבוד הכרה. ההפך הוא הנכון, היפנוזה היא מצב של ריכוז רב, אם כי ריכוז ברעיון אחד. אדם הנמצא במצב היפנוטי מודע בכל רגע למתרחש סביבו, ויכול לצאת מהתהליך מתי שיחפוץ. אמנם פעמים רבות הטיפול ההיפנוטי מלווה בהרפיה, ועל כן ניתן להתרשם כי האדם במנוחה, אולם ההרפיה נועדה רק כדי לשפר ריכוז. ניתן להימצא במצב היפנוטי גם בפעילות גופנית מלאה (ריצת מרתון למשל). בבדיקות רישום גלי מוח (EEG) הסתבר כי אין הבדל מהותי בין פעילות המוח של אדם במצב היפנוטי, לבין זו של אדם ערני, ואילו התמונה שונה לחלוטין מזו של אדם ישן. מבחינת מצב הערנות ההיפנוזה דומה יותר לחלימה בהקיץ.

האם כל אחד יכול להתהפנט?

היפנוזה היא סוג של כשרון. בדומה לשמיעה מוסיקלית: כל אחד יכול לפזם מנגינה, אך לא כל אחד יכול להלחין סימפוניות. כך גם בהיפנוזה, כל אדם יכול להכניס עצמו למצב היפנוטי במידה כלשהי, אך לא כולם יכולים להגיע לריכוז עמוק במיוחד. כ- 10% מהאוכלוסייה הם בעלי יכולת גבוהה במיוחד, וכ- 5% יתקשו להיכנס למצב היפנוטי. אולם יש לציין, כי אדם שלא הצליח להיעזר במטפל מסוים יוכל להיכנס למצב היפנוטי עמוק בעזרת מטפל אחר. בכל אופן, למרבית הטיפולים בהיפנוזה, אין צורך ביכולת גבוהה, כלומר מספיק עומק היפנוטי בינוני ואפילו פחות כדי להביא לשיפור באיכות החיים או לפתרון של בעיה.

האם כל אחד יכול להפנט? ומהו חוק השימוש בהיפנוזה?

באופן עקרוני, כן. כל אדם יכול להפנט, אולם בארץ קיים חוק אשר מטרתו למנוע מצב בו אדם נותן טיפול רפואי או פסיכולוגי ללא שיעבור הכשרה בנושא, ובכך עלול למנוע מהמטופל את הטיפול הדרוש למצב, ואולי אף להזיק לו.

חוק השימוש בהיפנוזה מגדיר כי רק רופא, רופא שיניים או פסיכולוג רשאי ללמוד ולעסוק בטיפול באמצעות טכניקות היפנוטיות.

החוק אוסר על שימוש בהיפנוזה למטרות בידור או למטרות אשר אינן טיפוליות או מחקריות. חוק זה מגדיר כי מורשה להפנוט הוא מי שהתקיימו בו תנאים אלו : " ... הוא רופא, רופא שיניים או פסיכולוג מומחה; והוא סיים לימודי הפנוט מוכרים ועמד בבחינות שמשרד הבריאות הכיר בהן." (מתוך חוק השימוש בהיפנוזה תשמ"ד - 1984).

האם יש סכנות בטיפול בהיפנוזה?

טיפול בהיפנוזה נחשב כטיפול רפואי, או נפשי, בטוח ביותר. לטיפול זה אין כלל תופעות לוואי. הסכנה היחידה האפשרית היא מתן טיפול בהיפנוזה למצבים שאינם ראויים לטיפול זה, ובכך בעצם יוחמץ הטיפול ההולם. למשל: הפחתת כאב בטן בכלים הפנוטים, כאשר הגורם לכאב הוא תוספתן (אפנדיציט) מודלק הדורש ניתוח. בעצם, שימוש בהיפנוזה הנעשה על ידי אדם אשר אינו איש מקצוע בתחום עשוי להיות מזיק. על כן קיים חוק בארץ שמגדיר כי מי שרשאי לעסוק בהיפנוזה צריך להיות בקיא בתחום בו הוא מטפל (רופא, רופא שיניים או פסיכולוג).

האם ניתן 'להיתקע' במצב היפנוטי?

לא ניתן להיתקע בהיפנוזה. מכיוון שכל היפנוזה היא היפנוזה עצמית, המטופל הוא זה שמחליט ליהנות ממנה, והוא זה שבוחר מתי לצאת ממנה. במהלך התהליך המטופל מודע כל הזמן למה שמתרחש סביבו, גם אם הקשב לסביבה מופחת, והמטופל יכול להפסיק טיפול ברגע שהתכנים אינם רצויים לו או שפשוט נמאס לו.

bottom of page